måndag 30 november 2009
Omtumlande helg
fredag 27 november 2009
Slutet gott, все хорошо
tisdag 24 november 2009
Nattsudd
fredag 20 november 2009
Management by repression
torsdag 19 november 2009
Skamlöst jäv i örat
Vid tiotiden på förmiddagen ringer min mobiltelefon. Det är chefen:
"I dag klockan 14.00 har vi en grej vi absolut måste göra. Du kan skicka Gulnura Smanbekova eller Myrzakmatova. Skriv ned. Det är i förorten Djal, turkiska universitetet, byggnad 222. De startar upp en filosofisk förening. Ni ska kontakta en person som heter Djamgarbek Bokoshev."
"Okej, vad har han för telefonnummer?"
"Jag ringer tillbaka strax och ger det."
"Okej, och hur kommer det sig att vi tar upp det här... en universitetsförening i riksradion?"
"Jo, Bokosjev är min opponent på min magisteruppsats och vi ska bevaka det här för att det ska gå smidigt för mig."
"Öhh… okej…. Det verkar inte helt journalistiskt?"
"Nej, det är mer mänskligt. Som en tjänst till mig."
"Okej.. öhh… jag tror inte att jag kan... (Tänker febrilt hur jag ska säga detta utan att bli utslängd ur byggnaden.) Jag är ju anställd för att upprätta något slags internationell standard här, och det här verkar inte helt enligt en sån standard."
"Nej men då det här kan vara enligt kirgisisk standard."
"Öhhh.. ja.. men då tror jag det är bättre att någon annan än jag gör det."
Tystnad.
"Okej, då ger jag själv detta till någon i uppgift."
Tack och hej.
En stund senare ringde jag upp chefen för att vara tillmötesgående och tipsa om att Smanbekova är nog bäst att skicka, eftersom Myrzakmatova redan har två jobb i dag (gratis hjärtoperationer och centralasiatisk konferens om naturkatastrofer). Ingen fara, säger chefen obesvärat, jag har redan gett det här till en programredaktion istället, så era reportrar kan göra viktigare jobb i dag. Javisst tack, vi ska försöka, svarade jag.
Samtalen med chefen förs till synes utan att hon blir arg, är ironisk eller blygs över sitt genomkorrupta förslag. Det förs också dagen efter att hon till redaktionen vidarebefordrat en serie journalistiska etiska löften om opartiskhet, saklighet och hederlighet i arbetet.
----
Andra nyheter är att Världsbanken gått ut och förnekat att de skulle ligga bakom regeringens flerdubbling av energipriserna, vilket någon liten fågel viskat till någon nyhetsbyrå, som i sin tur dock säger sig lita på sina källor... Vi sände själva en intervju med Världsbankens lokalchef i går som jag själv gjorde, där han bland annat berättade att knappt hälften av all elenergi i det här landet försvinner. Det är givetvis ett gigantiskt problem.
Och alldeles nyss fick jag mejl att två människorättsaktivister greps i går i Osj i söder, och HRW protesterar. Detta är en stor grej som vi måste försöka göra nåt på!
onsdag 18 november 2009
Censurerad!
tisdag 17 november 2009
Lunkar på i motvind
- barnhem GM/GU
- studenthälsa TS/EA
- studenthistoria TS/XE
- vete GU/EA
- köldråd GM/GS
((((- konstitutionen EN/EN)))
- juridisk hjälp GS/GM
- parlamentet RA/XE
Jättespännande info fick vi fram om barnhemmen -- nu när det blivit kallt ute anmäls/anmäler sig tydligen massa unga till olika barnhem. Stjärnreportern Gulnura åkte till nåt barnhem och intervjuade. Och jag hittade en kvinna på UNICEF som hade massor av fakta och kritiska kommentarer om att det är alldeles för lätt att lämna in sina barn på institution, räcker i princip med att "komma överens" med anstaltens chef. Sug på den, Uppdrag Granskning!
När nån nämnde detta ämne på morgonmöte frågade jag om det var en egen idé eller någon typ av evenemang. Nej nej, en egen idé, var svaret trots att jag frågade typ fyra gånger. Men men sen visar det sig likt förbannat att det var nåt slags presskonferens från borgmästaren om att det är varmt och skönt på anstalterna. Som tur var är Gulnura skicklig och tog inte med gubben. Som otur var gick nåt snett och hon blev jättesen (gjorde också ett material med ett skojsigt råd mot kylan (häll över dig kallt och hett vatten)) och en översättning av ett obskyrt inslag om en sajt med juridiska råd -- så tyvärr hann materialet inte översättas till kirgisiska. Fruktansvärt underkänt -- vi får köra det i morgon istället.
Många är sjuka och hemma, så redaktionen går på halvfart.
Chefen Asel går bakom ryggen på mig igen, misstänker jag. I dag hade hon nåt möte med min ryska redaktör och diverse andra redaktioner, dit jag ej var inbjuden. Min redaktör får diverse material om saker vi bör göra av chefens sekreterare (som kommer upp högfärdigt och bär andningsmask som skydd mot grisinfluensan), och info om att chefen kommer att vara med på våra nyhetsmöten på fredagar. Vad bra att vi har en direkt kontakt, jag och min chef.
Paranoid som jag är inbillar jag mig att mitt mandat är på upphällningen, efter OSSE-publikationen i helgen. För vårt reportage om den skarpa kritiken mot presidentvalet i somras sändes i helgen! Jag är jätteglad, var rädd att det skulle stoppas in i det sista. Men det sändes på båda språken, med repriser och allt! Hör av er, så skickar jag över ljudet på kirgisiska och ryska, och hela manuskripten, till den som vill.
I dag blev jag intervjuad av duktige och trevlige Gustav Asplund på produktionsbolaget Filter, för programmet Verkligheten i P3. På söndag lär det sändas, och han gjorde liksom ett indirekt telefon-reportage, där han frågade vad jag gör just nu, vad som syns utanför mina fönster, varför jag jobbar här, hur det är med censuren, osv osv.
Vidare fick jag i dag en första kirgisisk och rysk utkast av ett reportage jag gärna vill göra, om det som ser ut som en konstitutionell statskupp av presidenten för bara några veckor sen. Han förde över en rad verkställande organ från regeringen till sig själv. Tyvärr var versionen rörig och insinuant, så jag försöker skriva en helt ny själv, innan jag ens vill tänka på att visa detta för cheferna och be dem godkänna.
Det är ett vanligt problem, har jag upptäckt, att den värdelösa rapporteringen i media i auktoritära stater delvis är medias eget fel. Man kan ju tro att det beror helt och hållet på censur, men icke. Vanligt är här att journalister skriver just svepande och otydliga saker i allmänhet, utan fakta eller med osäkra fakta utan källor, och givetvis är felaktigheter mycket vanliga. Det leder till förvirrande och meningslös journalistik i allmänhet och blir mycket farligt och skadligt så fort det handlar om viktiga stötefrågor, konflikter och dylikt.
Och givetvis blir det därför chefernas främsta argument för kontroll och "ansvarig rapportering" -- att journalisterna helt enkelt inte skulle klara av större frihet. Detta gäller det att bekämpa med kompetens och utmärkt journalistik: research, fakta på fötterna, bra intervjuer, exakta formuleringar, tydligt särskiljande mellan redaktionell text och vad olika folk påstår.
Jag har nu skrivit följande presumtiva påannons för konstitutionsinslaget, som givetvis är av högsta omstörtande sprängkraft och på vilket yppersta krav måste ställas:
Flera statsvetare anser att den konstitutionella ordningen i landet brutits i och med statsledningsreformen i slutet av oktober. Det handlar framför allt om att verkställande makt flyttats från regeringen till presidenten. Nu behöver konstitutionen ändras för att legalisera detta, det anser till exempel statsvetaren Bekbosjun Borubasjev.
Ряд политологов считают что конституционный порядок страны был нарушен при реформе в госуправлении в конце октябре. Речь идет прежде всего о переходе исполнительной власти от правительства к президента. Теперь надо будет изменить конституцию чтобы легализовать это. Так считает на пример доктор политических наук Славянского университета Бекбошун Борубашев.
Kanske okej, kanske inte, jag ska skriva klart resten av inslaget och kolla intervjuerna innan jag vet. Tyvärr blir det ju livsfarligt när det ska översättas till kirgisiska, då tappar jag kontrollen över innehållet och våra reportrar kan ofta översätta lite som de vill.
Vidare ringde jag i dag Miljöpartiet här, vars ledare Erkin som jag känner sen ett drygt halvår sitter inspärrad i häkte i ett uppenbart fabricerat åtal. Deras viceordf Nargiza sa att domstolsförhandlingarna avslutades i dag, dom väntas i februari (!) och hon kommer gärna förbi med alla handlingar. Vi ska ta en lunch i morgon. Yeah right att cheferna lär gå med på att publicera nåt av det...
Fruktansvärt deprimerande och tragiskt alltså. Men ska man vara heligt förbannad på medlöparna som går i kostym och åker snygg tjänstebil, eller ska man tänka att man förstår dem och jobba långsiktigt? Det är frågan. Jag blir lite mer vansinnig för varje dag, kanhända. Just över detta att så mycket vanligt liv pågår som vanligt, medan vidrigt förtryck pågår runt hörnet.
fredag 13 november 2009
Paus i propagandafabriken
a) el - textversion höjningar Azamat/Meerim (om hur, när, var energipriserna ska höjas)
b) el - reportage från regeringen Rathan/ (om att energipriserna ska höjas för landets bästa)
c) el - hemma-hos-rep om elanvändning Elmira- (om att folket använder för mycket energi)
d) el - expertintervjuer -Kasiet - (om att infrastrukturen är skit och priserna behöver höjas)
e) el - regionerna -Gulböbö/Ermek- (om att infrastrukturen är skit där också, och priserna behöver höjas)
f) pensionerna höjs - presidentens tal (om att pensionerna ska höjas så att alla har råd med energi)
g) pensionerna höjs -Ratkhan- Socialfonden förklarar
h) Utvecklingsagenturen Xalida
Samtidigt sitter jag här och läser om att oppositionsledaren Tekebajev kallats till åklagare efter sina kategoriska anklagelser i veckan om att presidenten gjort en legal statskupp och massiva grundlagsbrott när han nyligen gjorde om statsledningen och bland annat flyttade UD och Säpo från parlamentets/regeringens till presidentens kontroll.
Och så satt jag och tänkte att "mhmmm och här sitter jag och hjälper presidenten med att få folket att inte göra uppror mot hans elprishöjning". Det är liksom tydligt vilken sida jag är på just nu.
Till saken hör att jag har en del inofficiell information om spelet bakom kulisserna, och det är uteslutande deprimerande information:
Det är Världsbanken som omedelbart ligger bakom höjningarna. I förra veckan hotade de regeringen att omedelbart avbryta pengaflödet om inte regeringen höjer energitaxorna mot "självkostnadspriset."
Världsbanken har i månader och år hållit energisystemet under armarna med miljontals i bidrag och lån till landet. De har krävt att svindleriet av omkring 30 procent av elen måste upphöra. Men regeringen har låtit infrastrukturen fullständigt förfalla, exporterat el och lett landet in i den energikris där nu sedan ett år minst elektriciteten regelmässigt stängs av. För närvarande nattetid i hela landet, givetvis med allvarliga konsekvenser för befolkningen socialt och ekonomiskt.
Senast i maj bad Världsbanken regeringen börja höja tarifferna. Men regeringen vägrade, det var ju presidentval i juli och man ville se bra ut inför folket. Istället sparkade man i hemlighet den populäre gamle ryske trotjänaren Lev Vasiljev, chefsingenjör vid Bisjkeks kraftvärmeverk, som talade öppet om svindleriet och kapitalförstörelsen.
Nu i förra veckan förlorade banken tålamodet och förklarade att höjer ni inte omedelbart tarifferna så fryser allt energibistånd inne. Okej, sa regeringen. Därmed får de 4 m $, hälften i bidrag och hälften i lån. När priserna är höjda till självkostnadspriset (omkring 1,75 som per kilowatttimme tror jag, dvs ca 30 öre), kommer banken att skänka mer pengar.
Dessutom ger banken ett budgetstöd på 30 m $, men bara om regeringen lovar att lägga stora delar av det på sociala bidrag till utsatta grupper - pensionärer, invalider, ensamstående etc - de som drabbas värst av energiprishöjningarna. Detta ska förhandlas i nästa vecka mellan regeringen i Bisjkek och Världsbanksledningen i Washington DC.
Vad hade hänt om regeringen vägrat att höja priserna? Den frågan är intressant, och avslöjande. Tydligen är kraftvärmeverken och infrastrukturen i bedrövligt tillstånd -- som jag förstår saken har regimen medvetet låtit detta ske och istället stulit alla pengar själva. Kirgisistan HAR rejäla inkomster från tullar, och till exempel den enorma amerikanska militärbasen på 60 ha ger landet 60 m $ om året minst.
Källor med insyn i samtalen med Världsbanken säger till mig att regimen mycket väl kan ha även en långsiktig plan med att låta energisystemet förfalla. En klassisk variant i utvecklingsländer är tydligen att köra allmännyttan i botten, och sedan privatisera den i en riggad upphandling och tjäna ytterligare enorma medel på att sälja den till vrakpris och därefter i åratal på en vinstdrivande monopolställning.
Så vad HADE hänt? Tydligen är för närvarande två "kokare" och en turbin ur funktion på kraftvärmeverket i Bisjkek och verket går på halv kapacitet och inom kort kan även denna, som går på övervarv, störta samman. I så fall kan el, värme och varmvatten slås ut för stora delar av befolkningen och det vill regeringen inte riskera.
Men regimen har alltså såvitt jag förstår det låtit situationen bli så här extrem i sitt spel med Världsbanken, för att mjölka maximalt med pengar från västvärlden. Och det verkar ju gå bra.
---
Vad händer i övrigt? Jag har just gått ned med ett USB-minne till radiochefen med våra radioreportage om OSSE:s rapport om valfusket i presidentvalet i somras. Till vår glädje accepterade hon i går texten i det ryska inslaget, och sa att det här ska sändas i ett analytiskt veckomagasin i helgen (lördag kl 19 på kirgisiska, 21 på ryska, repris söndag kl 08 resp 19, lokalt tid, lyssna gärna) så jag hoppas faktiskt att det kommer att sändas. Och i så fall är det en liten bedrift tycker jag!
Nästa vecka hoppas jag gå vidare med Tekebajevs anklagelser om grundlagsbrott. Men först är det helg. I kväll middag med goda vännen och journalisten Anne Jalakas och resten av det svenska projekt som i ett par år jobbat med att införa genusperspektiv i förvaltning, politiska partier och medier här. Senare i kväll flytt hem till en bekant affärsman som tycker jag ska bo i hans eurostandard-villa 100 meter från jobbet istället för i miljonprogrammet Utjkun 45 min bort. Det tycker jag också. I helgen hoppas jag bastu som vanligt.
PS. En rolig grej är att jag stötte på radiochefen i trapphuset (hon var på väg ut bakvägen i sin päls för att sätta sig i sin svarta snygga tjänstebil) och jag nämnde nåt dunkelt om att Världsbanken har en del intressant att lägga till - och hon sa "javisst, ring dem!". Hehe, så det ska vi också försöka ge detta bakgrundsperspektiv, men i dag hinns det inte.
onsdag 11 november 2009
Hoppas publicera rapport om valfusket
måndag 9 november 2009
Karnevalen fortsätter
a) slutsålt på andningsmasker, priserna skjutit i höjden - Talajgul/Kasiet
b) I morgon slås fjärrvärmen på, i dag är elnätet överbelastat - Gulböbö/Halida
- presidentens resa till Turkiet
e) människohandel Elmira/ (med ett case!)
f)
g) sömmerskor utgör näst största exportindustrin, men 40% har minskat i krisen - Ermek/GS
h)
Hmmm... känns lite tunt. Vi får kanske fylla ut med lite väder.
Jahapp. Vi hörs. I morgon ska de diskutera dödsstraffet i parlamentet.
fredag 6 november 2009
Säga ifrån eller bida min tid?
Nu får det vara nog!
b) Journalisternas dag i morgon EN/Kasiet???? journalistikens historia i Kg.
c) Hemlösa inför vintern EN/Chalida????
d) parlamentet KK/GS
e) andningsmasker GS/ GM samt några telegram
få plats.
Jag är nog i första hand arg på att Asel ringde mina underordnade och inte mig, dvs en klassisk "överkörning." Det visar att hon inte respekterar mig som redaktör och saboterar redaktionens arbete. Men okej, om jag har några konkreta journalistiska motargument också då, hur skulle jag ha lagt upp kvällens sändning (som nu börjar om 1 h 10 min)?
(För det första skulle jag inte hört talas om förändringarna, för de kom så himla sent och bara på presidentens hemsida. Så tack för tipset, Asel, kul att du har bra källor i Vita huset. För det andra - tveklöst är det viktiga grejor, vare sig man gillar det eller inte så är det ofta grejor av stor betydelse som sker hos makten i en auktoritär stat. Och även om det mesta är framställt som propaganda och sloganen "syns du inte så finns du inte" respektive "all reklam är god reklam" säkert gäller, så är det samtidigt bättre att undersåtarna har någon koll på makten än lever i komplett mörker om vilka och hur deras verklighet avgörs.)
Frågan som nu påverkar om jag omedelbart ska säga upp mig är huruvida något annat ämne enligt mig borde förtjäna en plats hos de nio första på Asels lista. Vad tycker ni?
Mitt svar är ett självklart ja. Åtminstone på plats åtta borde till exempel ett bra inslag om dricksvatten i byarna som ambitiöse reportern Sagymbek Abdykalykov gjort, eller det om andningsmasker inför svininfluensehotet, ha kunnat komma. Att regeringen svurits in är inte jätteviktigt, landet byter ministrar ganska ofta. Och vi har rapporterat om den kommande bantningen av parlamentet i ett par veckor.
Frågan är alltså om jag ska sluta. Och till exempel hyra ett tält och spritkök och dra ut i bergen någon vecka. Eller boka om flygbiljetten och höra om Helena fortfarande erbjuder ett vik på SR Gotland. Jag tar med mig min toapappersrulle och går på toa och tänker över saken.
Nyttigt jobba på auktoritär statsradio
Här på statsradion måste jag väga alla ord som kan räknas som regimkritik på guldvåg, medan vi utan vidare publicerar allehanda utsagor om hur bra landet är. Generellt sett är detta naturligtvis en förskräcklig ordning, men i dag fick jag en lektion i det motsatta:
I morse missade mina redaktörer morgonmötet och nyhetsuppläsaren Zoja Sergejevna slängde ihop en sändning utifrån gårdagens material med min hjälp. När hon gått i väg i parkettkorridoren mot studiorna kollar jag mejlen. Tre brev från svenska kollegor om att en kirgisisk journalist mördats!!!
Raskt springer jag iväg efter sändaren. Tur man har laptop! Jag översatte under vägen genom det labyrintiska radiohuset från den utmärkta TT-artikeln. Zoja skrev men undrade med någon minut kvar till sändning: Kan vi sända det här utan bekräftelse? Jag ringde en bekant journalist, som bekräftade, jo journalisten mördades i onsdags.
Vi toppade med grejen om journalisten, och la till att det är den andre som dödas i år här i landet. Förbaskade redaktörer som missat eller inte vågat/velat sända detta!!!
Under förmiddagen kollar vi vidare på det, och mina redaktörer kommer. Det visar sig att båda känt till fallet men inte sänt. Varför? För att den med 13 knivhugg mördade chefredaktören för den "regimkritiska oberoende veckomagasinet" Zjylan samtidigt var ökänd som en opålitlig vildbassing. Han ska ha jobbat ensam, publicerat sin tidskrift hemifrån på A4-papper ett par gånger i månaden.
Detta berättar min bekante, en av landets främsta journalister, när jag har tid att ringa honom och höra mer. Det var också vad mina redaktörer hört. Kvinnans berättelse om att journalisten försökt utpressa henne och tilltvinga sig sex, eventuellt under knivhot, och att hon dräpte honom i självförsvar, är alltså inte otrolig.
Men i väst sprids nu bilden av ännu ett slag mot pressklimatet i Centralasien, eftersom, med TT:s ord:
"Muratalijev och hans tidning har flitigt kritiserat president
Kurmanbek Bakijevs regering, ofta i form av kritiska artiklar om
poliskorruption och landets mäktiga säkerhetstjänst."
Vad är sant? Dråp i självförsvar eller politiskt motiverat mord? Vi vet inte, men det mesta pekar på det förra. Min redaktion går inte vidare med grejen. Och om vi använder så här osäkert material som slagträ i demokratidebatten kommer förtryckarna att vinna.
Nu sitter jag och ser ett telegram på USA-finansierade Radio Liberty ("Azattyk") om en kafkaesk rättsprocess mot några i månader fängslade oppositionella här. Instinkten är att omedelbart skriva ut och försöka göra något på det. Men så hejdar jag mig. Medarbetarna och cheferna kommer att försöka hitta fel i det jag kommer med. Det gäller att det är vattentätt flera gånger om. Ska läsa noggrant och ringa runt o kolla lite mer först.
I viss mån är det sålunda bra för journalistiken att jobba på auktoritär statsradio. Det tvingar en att vara djävulens advokat. Det gör det svårt att låta ändamålet helga medlen, och på lösa grunder kritisera regimen eftersom den ju ändå är så illegitim och brutal.
Det är också intressant att studera censurens och förtryckhjärntvättens anatomi. Diktaturens lakejer är inte dumma, de är vanliga människor. De hugger mot minsta fel i dina påståenden. För att du ska kunna övertyga dem krävs sakargument som är logiska och grundade på bevis. Först med säkra sådana på hand kan du gå vidare och ta striden, kämpa, demonstrera, hungerstrejka, bojkotta osv osv.
Det är jobbigt, men så är det. Förespråkarna för positiv förändring avkrävs dubbla mödor: både oförvitlig research och fläckfritt uppträdande OCH energi och mod att kämpa.
15.39. Just tillbaka från delvis pervers, delvis trevlig tillställning i TV-husets konsertsal med anledning av att det är typ Pressens Dag i morgon. Det var obligatorisk närvaro och jag hade fått i uppdrag att jaga dit hela min nyhetsredaktion, vilket var lite som att sätta bocken till trädgårdsmästare. I alla fall var det en grymt intressant studie i auktoritära systems behov av att bekräfta sig själva, visa upp unga vackra människor osv:
Tillställningen begynte 25 min sent. Först talade Melis Esjimkanov, oppositionsjournalisten som gick över till regimen, ett högtidstal, på kirgisiska - men enligt en kollega missade jag föga. Sen folkvisa av en kvinna i nationell dräkt med fjäderplym på mössan. Sen knallade höga företrädare för 5 ministerier/myndigheter upp, och höll tal och överräckte presenter till KTR (stats-radio o tv:n). Katastrofministeriet gav nåt diplom, skattemyndigheten gav medaljer, polisen förkunnade att KTR vunnit förstapriset i deras presstävling och gav oss EN BIL (!!! yes!!!) och sen olika pengasummor till olika medier och redaktioner, vi direktsände ju så det gällde andra också. En av mina journalister, Kadyr-bajke, som har blåljusprogrammet "102:an meddelar", fick 10 000 som (ungefär en månadslön) och en medalj som han nu bär på kavajslaget. Jag har grattat honom två gånger. Försvaret och Kulturministeriet överräckte också priser.
Det var alltså en prisutdelning där fårade gubbar med stenansikten kysste varandra på kinden och gav varandra priser. Sen kom sex sångerskor i pastellfärgade klänningar (ljusgul, orange, ljusblå) och svarta sammetsvästar, och sjöng en lyrisk folksång, som vanligt med schlagerkomp. Jag slogs av kontrasten mellan det unga och vackra som det auktoritära systemet behöver för att fånga folks uppmärksamhet och ge saker ett sken av vitalitet, och det själlösa innehållet.
Sen kom fem parlamentariker, alla från propresidentiella Ak-Jol-partiet, främst en charmig ryska som talade lite på kirgisiska och rev ned äkta applåder.
Såna här interna prisutdelningar och propagandatillställningar är legio i såna här delar av världen tycks det mig. I parlamentet har man nyligen diskuterat att förbjuda prisutdelningar eftersom de tar för mkt arbetstid... Och i totalitära Turkmenistan har det mig berättats att studenterna ägnar merparten av sin studietid åt att förbereda och genomföra olika dylika evenemang, i massiv skala.
Flera av dignitärerna gick så snart deras del av över. Jag gick också, när en pojke var uppe och sjöng hjärtskärande vackert.