fredag 16 april 2010

Window of opportunity

I dag talade jag i telefon med UD:s ambassadör Hans Olsson och medarbetare som jobbar med Centralasien. Jag sammanställde följande anteckningar innan samtalet:

Avgörande dagar och veckor och månader. Window of opportunity.

* Säkerhetsläget stabiliserat när Bakiev avgått o lämnat, folk fått viss rättvisa när fd försvarsminister gripen, brodern fri. Undviker risk nord-sydkonflikt, islam-kristendom, landet-staden, uzbeker-kirgiser, osv. Nu kan allt fokuseras på internt:
* Paralyserande maktkamp. Splittrad interimsregerign, motsägelsefulla uttalanden. Huggsexa efter makt och positioner inför val. Roza liberal, andra mer pragmatiska-auktoritära.
* Sargad infrastruktur. Plundring både fysiskt och ekonomiskt. Laglöshet alla möjliga särintressen drar fördel av. Alla landets stora företag energi, telekom, bank, pensionsfond kontrollerade av maffiariskkapitalist Maks o Gurevitj.
* Tunt skikt chefer avgått/utbytta överallt, i övrigt intakta myndigheter.
* Samhället demoraliserat, tvingat på knä efter tilltagande diktatur, enormt ambitiös, global skala på koncentration av politisk och ekonomisk makt till familjen Bakiev.
Samtidigt självförtroende, hopp o nationell samling efter att folk kastat av sig förtryckaren.
* Medierna formellt fria, men fortsätter kraftig självcensur, över natt svängt från antingen blind lojalitet eller acceptans av Bakiev till detsamma för nya regeringen. Flera uppgifter om att regeringen kontrollerar tillsättningar och filtrerar innehållet på tevekanaler. Säkerhetstjänsten mystiska tillslag mot två Bakievlojala media.
* Civila samhället febrilt aktivt, kritiserar nya regeringen, analyserar skador, föreslår strategier legalisering och skriva konstitution.

- Oppositionen planerade åtm delvis upploppen. Rysk hjälp.
- Dramatik i går när Bakiev försökte inta ElTR i Osj.
-Fortf alla affärer ej öppna, men skolor etc öppnat

Jag vet inte under vilka former jouranlister brukar samarbeta med UD, men tycker samtalet i dag kändes bra, det är trevligt att hjälpa UD gratis om jag kan.

Vi konstaterade att EU inte varit särskilt aktiva men kändes överens om att EU och Sverige har en unik chans just nu att hjälpa Kirgi om man skickar experter osv nu som försöker inte bara jobba nedifrån och upp som vanligt i auktoritära stater osv (även om man ska ha formellt godkännande uppifrån) utan nu också mer uppifrån och ned, dvs att vara med och utveckla och genomdriva hela reformer. Jaja, det är ju optimistiskt att tro att det går, det är beroende av de ovanstående faktorerna, och dessutom är det så att Sverige fasat ut SIDA och EU och bistånd är nog lite som en Titanic som inte reagerar så snabbt. Men men, bara att försöka!

Nu ska jag äta middag med ett dansk-lettiskt team som är här akut för att se om de kan stödja medierna. Helt rätt att göra så, vi får se vad det leder till. De verkar operativa och tuffa.

Tjokram
a

Inga kommentarer: