fredag 25 juni 2010

Det mörka arvet från blodbadet

Kirgisiska säkerhetstjänsten SNB anklagade i dag bland annat al-Qaeda för att ligga bakom blodbadet i landets södra delar 10-15 juni. För mig verkar det snarare som att korrupta maktpolitiker i Kirgi nu försöker kasta skulden på en svag och tacksam måltavla - spöken och fattiga uzbeker - för att själva klara sig undan ansvaret.

översätt gärna med google translate.

Kirgisiska säkerhetstjänsten SNB säger att två islamistiska terrorgrupper, finansierade av Bakievklanen, iscensatte massakrerna. SNB bjuder på ganska mkt detaljer om möten i pakistan, tadzjikistan etc (som jag antar att de fått från t ex CIA). de säger också att (uzbekiska) lokala ledare bidrog till händelserna och delvis tog emot pengar. nu ska vi utreda och gripa många inblandade, säger SNB.

min kommentar: förmodligen stämmer det att de legosoldater som den psykopatiskt hänsynslösa bakijevklanen hyrt in inte minst är kopplade till grupperingar som använder islamistisk retorik. men mer korrekt än att beskriva dem som islamistiska är nog att säga kriminella, knarkhandlande terrorgrupper osv. men mkt väl kan det vara så att Bakijevs eller deras hantlangare gett såna terrorgrupper enorma summor pengar för att sätta igång blodbadet i Osj och Jalalabad.

Det är en sak - sen faller ett blytungt ansvar över de korrupta kirgisiska maktpolitiker, mer eller mindre sympatiska eller nonchalanta inför Bakijevklanens och annan auktoritär maktutövning, som inte förhindrade blodbadet, och nu fullt ut utnyttjar det för sina syften. Dylika politiker sitter inte minst i Interimsregeringen. Bara att konstatera att "demokratin" i Kirgi monteras ned allt mer, mörkret tätnar, jag befarar att kritiska röster kan våldsamt tystas snart.

Här är en sammanfattning av lite kommentarer Fergana samlat in:

den ledande ryske bedömaren arkadij dubnov är skeptisk.
SNB:s påstående om ett "krig mot otrogna" är lite förvirrat, säger Dubnov, eftersom alla offer var muslimer (och mest uzbeker) och inga vittnen, inga journalister, inga MR-aktivister hört talas om några islamistiska slagord. i en intressant bisats anmärker dubnov att den uzbekiska säkerhetstjänsten verkar ha varit misstänkt välinformerad om pogromerna (och mellan raderna alltså att Karimov kanske godkänt massakrerna). tyst tiger SNB om de samstämmiga uppgifterna om att kirgisiska militär deltagit (och deltar) i den etniska rensningen.

den hyfsat respekterade kirgisiske politikern Felix Kulov stödjer däremot SNB:s rapport. analysen stämmer, säger han. kulov ber om mer stöd från utländska säkerhetstjänster och utländsk trupp för att förhindra mer terror, som han tror kan vara på gång.

den välrenommerade bisjkekjournalisten Ulugbek Babakulov säger att SNB nu kommer att lansera en våg av förföljelser och trakasserier mot etniska uzbeker och troende muslimer. redan har uzbeker som hjälpte till att organisera hjälpsändningar, media och flyktingvågen gripits, säger han. Interimsregeringen och SNB misslyckades med att hindra våldet och deras sympatier för "storkirgisisk chauvinism" är farliga, antyder babakulov.

den sverigekopplade kirgisiske politikern Edil Bajsalov klandrar också mycket hårt SNB för att de fullständigt misslyckades (eller inte allvarligt försökte) stoppa massmorden. Bajsalov kräver att landets polisledning och Osj borgmästare (som anklagats för att ha medverkat i kaoset) sparkas.

kram från gladhammar
a

Inga kommentarer: