torsdag 1 juli 2010

Vuxet. Labyrintiskt. Vänligt. SVT Rapport!

Ohoj,

stormande glad och sådär hungrig-i-magen som man är när jobbet är så absorberande att man glömmer att äta och jobbar över...

Efter en vecka på SVT Rapport kan jag rapportera att det är... finfint! Oerhört vänliga och omtänksamma kollegor. Stort och labyrintiskt, både korridorerna och rutinerna - och en hel del handgrepp och dataprogram är uppenbart snåriga och icke optimala, men ju mer tekniktungt, desto mer så blir det nog.

Alla är specialiserade. Här finns en rad olika sorters chefer, en massa olika sorters reportrar, sen fotografer, redigerare, nyhetsgrafiker, bokare, och en hel massa andra befattningar som är mer obskyra. Och alla har en "blipp" - några bokstäver som man kan skriva in i en nästan osynlig rad i ett program för att kommunicera. Och det gäller att hålla reda på och respektera att alla har olika arbetstider, arbetsuppgifter, luncher och raster förstås som alla andra människor osv..

Men som sagt - huvudintrycket är mkt trevligt ohc tillmötesgående från alla faktiskt.

Det är ett gigantiskt ställe. Här finns veteraner som jobbat hurlängesomhelst och är fulla av historier från firmafester som spårat ur och av att ha sprungit för livet undan Hells Angels och en massa ond bråd död utomlands. Och här finns en massa vikarier, vilket gör att man får hälsa flitigt om man inte vill vara anonym.

Det är superhäftigt att jobba med bild. Som tur var kom en driven planerare (se där, ännu en titel!) och sa till mig att nu är det nog lika bra att börja med något, annars är risken att du blir sittande här. (Jag skulle ha en vecka utbildning först var det sagt.)

Så jag fick ett "utlägg", ett valutspel från Vänsterpartiet. Och rekade i går och det gick fint och for omkring i dag med en störtskön fotograf och så vips hoppas jag att det går i morgon bitti, fredag morgon, i Rapport. Sändningarna börjar 06.30 tror jag och det kan nog ses på SVT Play efteråt. (HÄR är inslaget.)

Det är också utomordentligt skönt att vara åter i Stockholm. Har noterat Parkteaterns tider, softar runt i kvällssolen längs kajerna, sms:ar och ringer vilt till alla gamla vänner jag kommer på (synd att jag inte kan ladda min mobil så jag inte har några nummer knappt.... =) och dricker öl och sånt.

På SVT Rapport är potentialen enorm, vi har väl en miljon tittare tror jag. Och samtidigt - bäst av allt för mig - finns en liknande nyhetstorka och hunger efter inslag som på alla andra redaktioner: Kom på en bra idé så går den i en sändning snart. Det är bar å åk. Är det nån gång man inte har en ursäkt för att inte säga det man vill (dvs följa upp det man tror är relevant) så är det nu!

Hit med alla tips!

Häpp!

1 kommentar:

Anonym sa...

Låter som att du trivs och det är roligt att höra! Njut av att allt nytt du får lära dig (vilket verkar vara en blandning av både nyttig och mindre nyttig information)! Kram från kusin Emelie