torsdag 20 maj 2010

Bisarrt och farligt buggningskrig

I dag torsdag 20 maj omkring kl 10.30 blir vi varse att någon publicerat flera buggningar av telefonsamtal som påstås vara Beknazarov och Sariev, medlemmar i interimsregeringen. De diskuterar tillsättningar av tjänster på ett cyniskt sätt på kirgisiska, prydligt textat på ryska, ännu oklart om det är något kriminellt som sägs. Materialet publicerades onsdag kväll omkring klockan 21.

* http://www.youtube.com/watch?v=zGKUrgGkyzg
* http://www.youtube.com/watch?v=2BeErawpxZI

Samtidigt blir vi varse att någon lagt ut ett påstått telefonsamtal mellan Maxim och Djanysj Bakijev, där de diskuterar en kontrarevolution, hur många väpnade män som krävs, vem de sen ska driva fram som president. Samtalet sker på ryska, textat till god engelska.

* http://www.youtube.com/watch?v=6KB8GAnNM78

Vi på radion sitter nu och funderar på hur vi ska göra. Ingen media har lagt ut något av det än, teven kände inte till det när jag visade dem. Vi kan vänta oss att tidningarna publicerar i morgon fredag.

Vi lär om inte annat i kväll sända referat av det viktigaste ur samtalen, några korta snuttar ur materialen, kommentarer från regeringen (är det ni som talar? varför pratar ni om att i hemlighet smussla undan en miljon dollar från den ryska krediten?), säkerhetstjänsten (var kommer banden ifrån?), åklageriet (vilka brott har ägt rum här?), politiska kommentatorer.

Jag tycker vi borde börja berätta om det som hänt redan under dagen i nyhetssändningarna, ska se om jag får igenom det. Motargumenten är att läget i landet är explosivt och att detta kanske kan öka risken för våld. Argumenten för är att bra journalistik oftast lugnar ned läget. (?) =)

3 kommentarer:

Henrik Hallgren sa...

Hur blev det med spridningen och verifieringen av den här informationen - och hurdana är i så fall reaktionerna?
Tack för övrigt för dina uppdateringar - en fascinerande och oersättlig insidervinkling när man försöker hålla sig uppdaterad om det minst sagt intressanta interimsläget, särskilt nu medan det fortfarande hela tiden händer saker och intresset från externa media inte längre är riktigt lika alert.

Martin Smedjeback sa...

Hej!
Jag har inte följt nyheterna särskilt väl på sistone och såg i en gammal DN att det är inbördeskrig i Kirgisistan - shit! Hur allvarligt är det nu? Kommer det att blåsa upp mer tror du?

Andreas Hedfors sa...

Henrik - det spreds halvhjärtat och delvis. Ett av de största problemen med media är just att referat, som är så centrala, inte funkar. Man kan inte sammanfatta effektivt och sprida det viktigaste ur olika informationer.

Men jag tror inte det var nån särskild censur, utan det är mer inkompetens och nonchalans.

Jag har inte sett några särskilda reaktioner...