måndag 10 november 2008

Uzbekiska barn hivsmittade på sjukhus


43 uzbekiska nyfödda och småbarn har av misstag smittats med hiv av läkare i staden Namangan i östra Uzbekistan, rapporterade nyhetsbyrån Fergana på måndagen med hänvisning till anonyma uzbekiska myndighetspersoner.

Identiska skandaler, där sjukvården utlöser sakar snarare än stoppar infektionsepidemier, har på senare år drabbat hundratals barn i Kirgisistan och Kazakstan.

Sedan en vecka ska experter från huvudstaden Tasjkent vara på plats på Namangans länssjukhus för att kartlägga smittkällan, som påstås vara infekterade återanvända sprutor, eventuellt i samband med vaccinationer.

Den offentliga sektorn i stora delar av forna Sovjet lider av svåra resursbrister, undermåliga rutiner och korruption.

Lokalbor säger till Fergana att specialisterna från huvudstaden har isolerat de berörda familjerna för att tysta ned historien.

Officiellt smittades 3 169 uzbeker av hiv förra året, en siffra som anses konstgjort sänkt av hälsovårdsadministratörer för att undgå ansvar.

Att drabbas av hiv i Centralasien är förenad med ett stigma som ofta gör att smittade barn och kvinnor överges av mannen i familjen, även om smittan kommer via ett sjukhus eller mannens otrohet.

Inga kommentarer: