måndag 3 november 2014

"Kolossalt spännande"

Tidskriften som går under beskrivningen Sveriges största resetidning - Vagabond - recenserar min bok. De ger den fyra vita segertecken och ett rosa i betyg.

"En palett av lysande beskrivningar" tycker Helle Kikerpuu. Och Centralasien är "avlägset både geografiskt och socialt, men för varje vänt blad blir landets konturer tydligare."

"Det är med en klump i magen man följer [författarens] engagemang." Kikerpuu biter på naglarna.

Hurra vad trevligt (ja förutom för nagelbanden osv). Toppen för varje gång boken berör och vidgar vyer! Tack Helle och Per och gänget på Vagabond (som jag faktiskt tyckte var bra även innan i dag).

Dessutom skriver min gamla goda journalistkollega och vän Hanna bl a så här sen hon "sträckläst":

Att du tar fram det ädla i journalistiken, sluta aldrig

Jag blir rörd över att det du vill ha sagt, och det som är sant, är så mycket större än stolthet och självgodhet

Att vissa meningar är så slående, som "Vi tar i hand, ser varandra i ögonen och går åt olika håll, fast vi egentligen ska åt samma"

Eller "situationen är absurd. Men det är helt normalt"

Jag känner mig tacksam för folkbildningen om långtbortistan

Tack superfina Hanna, dina resonemang visar ju starkt att du om någon har journalisthjärtat på rätta stället.

Och så skriver eminenta Maria så här: "Sjukt spännande bok! Vilket äventyr!!"

Jaja. Låt mig som vän av ordning påminna om att BTJ faktiskt noterade att boken är långrandig eller nåt sånt.

MEN NU till nästa stora nyhet. Eller den enda i den här posten egentligen. Whatever: Statens Kulturråd ger "litteraturstöd" till boken! Hurra! BINGO! Jag vet inte riktigt vad det betyder, förutom att de tydligen köper in exakt 287 böcker och delar ut till biblioteken. Det är ju "mikit pra". Sen undrar jag om det inte betyder att de pröjsar en del av förlagets tryckkostnader också. Det är ju good on the publishing house, som en säger.

Schlutligen: Jag och min kära lilla bok används som exempel på att författare nuförtiden pressas hårt av sina förlag i ett stort reportage i branschtidskriften Svensk Bokhandel. Bra eller dåligt? Spelar ingen roll i skymningslandet. Live and let live som det heter, eller, som Ian Fleming skulle sagt: Live and letterature.

Tjo! Och här är hela Vagabonds recension:

fredag 31 oktober 2014

Urtjusiga och bra tv-program där jag deltagit


Nu har UR-programmet Kvalitet börjat sändas på onsdagskvällar i SVT1. Det är en verklig fröjd för ögat och sinnet att kika på, ett fräscht och lite udda tilltal från egenartade programledaren Camilla, snabba hopp till små godbitar till reportage från alla möjliga håll och i skiftande former. 


Och så handlar ju programserien (åtta avsnitt) om kläder och hållbarhet också, riktigt matnyttigt. Vad funkar och vad gör det inte? Hur vårdar, lagar, tillverkar, köper och kastar man kläder? Hur skapas material, tyger, färger? Hur knyter man en fluga och vad händer om en häller rödtjut på finaste sidenblusen?

I Dhaka träffade Daniel och jag Hamida.
Jag är bra stolt över mina bidrag till programmet också: tre reportage om problem bakom detta. Misären (och förstås kraften) hemma hos en sömmerska som gör våra svenska kläder trots att hon sliter 60+ timmar i veckan. Kemikalierna som förstör miljön och kan skada människor, nu kommer tillbaka trots att vi förbjudit dem i vad professorer och inspektörer själva kallar "förfärligt" och oroas över i mina intervjuer. Och (nu på onsdag) en återblick till tiden då Sverige faktiskt låg i framkant när det gäller att återvinna kläder - nuförtiden bränner vi opp dem.

Idel missförhållanden… =) Precis som det plägar vara i granskande journalistik. Men som sagt, ett riktigt bra stycke public service från UR, hävdar jag, så detta är en varm rekommendation. Glöm inte att slå på HD och slå av textningen om ni vill. Och skynda njuta - programmen ser ut att försvinna från sajten sista mars!


Tack för gott samarbete kollegorna på UR, duktiga Wanda, Kattis, Helena, Daniel, Affe, Ricardo, Marie, Annamaria, Ulla, Sten, Tobias och så vidare! Tack alla hundratals människor jag ringde runt till hela våren för att ta del av kunskap om klädindustrin och allt möjligt, tusen tack alla ni dussintals hjältar jag och teamet fick timmavis och ibland flera dagars tid av i en rad länder - inte minst ni vars intervjuer klipptes bort! (Det har kostat riktigt mycket pengar att göra det här programmet, men resultatet tycker jag nog tusan i mig är värt det (jag fick dock ej veta budgeten).)

måndag 29 september 2014

Första recensionen - och en läsarkommentar

I höstnumret av Föreningen Grävande Journalisters tidning Scoop recenseras min bok för första gången!


Redaktör Fredrik Nejman har haft den otacksamma uppgiften att läsa en pdf-version av manuskriptet, strax innan det gick i tryck. Recensionen är utformad som en tuggvänlig genomgång av boken, sammanfattad kärnfullt och snärtigt. Fredrik börjar med en liknelse jag möjligen uttryckt att radioredaktionen på KTR i Kirgizistan var som en blandning mellan humorserien "The Office" och Alexander Solzjenitsyns "En dag i Ivan Denisovitjs liv".

Författarens "lätta roliga ton" tycker sig Nejman märka "genom hela boken". Bra där Fredrik - varför skriver inte du även för DN Debatt eller London Review of Books?

Jahapp. "Ett måste" är boken, i alla fall för "alla" som någon gång jobbat för ett journalistprojekt för fortbildningsinstitutet Fojo eller Sida i Östeuropa. Jahmmm, det kanske inte är så många.. =) Men nog vore det synd att missa "att vara medpassagerare på en osannolik resa" bara för den skull?! Här bjuds ju "korrupta politiker och chefer, hemliga poliser, propagandister" och "skruvade kärleksaffärer".

Väldigt roligt var också att prata med några potentiella/blivande läsare på Bokmässan, varav en hurtig herre inte bara köpte boken utan också dagen därpå meddelade att han läst alla 450 sidor, inom en tidsrymd av exakt 28 timmar. Rekord som lär stå sig ett tag. Dessutom berömde denne hjälte-Anders från Mölndal vad han fann en "väldigt spännande" bok, "bra disponerad" i vilken han drogs "fort med i handlingen" och där han tyckte han nästan lärde känna personerna själv via bra person- och detaljteckningar.

Anders hade också tänkvärda synpunkter kring att det möjligen var tokigt att gå in som chef istället för konsult, samt att min chef Asel gjorde så gott hon kunde i en utomordentligt svår situation. Det ligger mycket i det tycker jag och är glad att detta framgick. Ska framföra hans kloka tankar till Asel Mambetova, min gamla radiochef. "Jag tycker du varit väldigt rättvis och givit ett riktigt ömsint porträtt av en människa i en svår situation faktiskt." skriver Anders.

Skrev de inget negativt då dessa herrar? Nja, inte så farligt. Det kommer kanske tunga fotknölssågningar senare.

Tjolahopp!

måndag 22 september 2014

SVT Gomorron Sverige presenterar min bok

Jag hade privilegiet att få berätta i SVT Gomorron Sverige om boken i morse.
Det blev ett samtal om varför jag åkte till Kirgizistan från början, om censurens förrädiska natur och om kopplingar till Sverige.
Programledaren Linda Nyberg hade redan hunnit läsa en bra bit av boken och var full av reaktioner och kommentarer innan och efter sändningen.
Det var bra med karta eftersom så få vet var Kirgi egentligen ligger. Men förmodligen borde vi zoomat ut lite...

Det var en ynnest att plötsligt få berätta för en stor publik om det som tills alldeles nyligen bara varit något slags dammigt projekt i mitt huvud, som jag suttit och knåpat med på Kungliga Biblioteket och haft ångest över.
Tack superformgivare Patrik Sundström för den smått fantastiska framsidan!
I dag fick jag veta att 450 ex skickats ut till olika bokhandlare.

bokmässan är jag med och pratar på lördag - under den härliga rubriken "Det osannolika uppdraget i Kirgizistan".

Tjo!

tisdag 16 september 2014

Boksläpp pågår

Nu är min bok på väg ut över Sverige. På måndag den 22 september klockan 06.53 kommer jag att intervjuas i Gomorron Sverige.

Och två veckor senare kör vi ett officiellt boksläpp, den 6 oktober klockan 17.30 på bokförlaget Atlantis, Sturegatan 24 vid Humlegården i Stockholm. Det blir författarsamtal och ett par riktigt exklusiva gäster kommer att kommentera boken och dess ämne. Hör av dig till mig på bokslapp@hedfors.info senast fredag 3 oktober om du vill komma!

Jag har också förstått att många bokhandlare köpt in boken, så fråga gärna i din favoritbutik om den kommit…

Tjo,
a

måndag 8 september 2014

Andreas och Kirgizistans hemlighet!

Nu är den strax här, boken jag jobbat på sedan vintern 2010 om äventyret och de unika inblickarna jag fick när jag jobbade i ledningen för statsradion i Kirgizistan före och efter revolutionen det året. När det begav sig bloggade jag här löpande från arbetet och det uppmärksammades även mycket i tidningar och radio.

Jag hoppas boken ska vara en frejdig och lättillgänglig berättelse, en skoj läsning för vem som helst, som samtidigt ger en sjusärdeles exklusiv insikt bakom kulisserna i en gammal sovjetrepubliks unkna politik. 


Så här lyder bokens bakgrundstext: 
Hösten 2009 fruktar en svensk frilansjournalist i en okänd vrå av
världen att säkerhetstjänsten ska ta honom.
I nästa stund kallas han in att leda nyhetsrapporteringen på landets
statsradio.
Det är upptakten till ett journalistiskt äventyr till lika delar
psykologisk thriller och bisarr satir - med skillnaden att det är på
riktigt.
Hedfors kastas mellan fagra löften om att få reformera den stalinistiska
redaktionen och en smygande insikt om att någon censurerar inslagen
bakom hans rygg.
Hur länge ska han orka vara diktaturens lakej och samtidigt femtekolonnare?
Så blir det en dag revolution i landet. Strax ringer den nya regeringen,
med nya löften…
Andreas och Kirgizistans hemlighet är ett vittnesmål om blodigt förtryck
och en dokumentärskildring av en naiv dröm - berättad med svart humor.
Boken kommer ut på Atlantis förlag och blir hela 450 sidor tjock! Utgivningsdag ser ut att bli onsdag den 17 september. Därefter medverkar jag på bokmässan i Göteborg, i Föreningen Grävande Journalisters monter. Recensionsdatum torsdag 9 oktober tror vi. 

Priset i handeln för hugade spekulanter på denna omistliga tegelsten, detta referensverk i den snart klassiska genren "ung svensk åker iväg och försöker reformera en myndighet i utvecklingsland - lär sig mest själv" hamnar mellan 225/235 och 450 kr beroende på inköpsställe. Det går förstås också att köpa boken direkt av mig, lättast vid ett fysiskt sammanträffande.

Jag åker gärna land och rike runt och läser, berättar och bjuder på extramaterial som bilder och radioreportage från tiden i Kirgi. Hör av er vid intresse!

Jag planerar självfallet ett boksläppsseminarium för att presentera boken och där kunnigt folk kan sätta den i sitt sammanhang. Återkommer om det. 

Tjo!