måndag 27 juni 2011

Sabotage mot Gazaflottan

Den humanitära Gazaflottan har utsatts för sabotage. I dag måndag upptäckte dykare vid en daglig inspektion att någon sågat av propelleraxeln på det svensk-norsk-grekiska fartyget Juliano, i hamn i Piraeus.

Situationen är utomordentligt allvarlig. En demokratisk västallierad stat utsätter sedan årtionden ett statslöst folk för kolonisation och ockupation, och intensifierar detta med en blockad och militära angrepp. Övriga västregeringar accepterar detta, och det blir upp till ideella gräsrotskrafter att agera.

När sådana aktivister ordnar sin första flotta angrips de illegalt på internationella vatten och nio aktivister skjuts ihjäl av israeliska kommandosoldater. Övriga kidnappas och åtskillig egendom går förlorad.

När dessa aktivister ordnar sin andra flotta sätter Grekland upp icke-ordinära byråkratiska hinder, extra inspektioner och dylikt. Av allt att döma pressade av Israel, USA och kanske andra regeringar. Israel hotar journalister att inte delta i flottan. Och i dag upptäcks att det svenska fartyget utsatts för sofistikerat sabotage.

SVT väljer att marginalisera nyheten. De lägger den sist i en faktaruta på webben och nämner såvitt jag förstår ingenting i sin nyhetssändning. Övriga medier har det inte alls i skrivande stund på sina hemsidor.

UPPDATERING: Stellan Vinthagen, fredsforskare och flottdeltagare, skriver så här om sabotaget nu i natt: "it is against our passenger boat. It is awful. But it will be repaired in one-two days. No major problem. It only shows how desperate they are. Also the US Boat was sabotaged, with another technique, against the engine function."

Inga kommentarer: