fredag 17 juni 2011

Isande påminnelse om maktens dubbelansikte

Jag gråter i själen och knyter pannan av Uppdrag Gransknings andlösa originalbilder och stadiga söndermalande av statens lögner om Göteborgshändelserna 2001.

Ofattbart! Jag hade ingen aning om att det var så här sjukt. Som vanligt är det bara undersökande journalister typ UG som kan göra en bra verklighetsbeskrivning när en situation är alarmerande, Studio Ett misslyckades i går. Fruktansvärt. Alla borde se det här och förundersökningarna mot polisbefäl borde återupptas för att respekten för lag och rätt ska räddas. En grym minnesbeta om hur tunn civilisationen är. Hur lätt demokratins väktare polisen förvandlas till förtryckets instrument.

Låt gå för att några befäl har fascistiska tendenser och polismän blir rädda, förvirrade och förbannade och tar till övervåld och brutalitet. Men varför fungerar inte ansvarsutkrävandet efteråt? Varför läggs utredningarna ned? Varför förfalskar poliser bevismaterial för att skydda sina brottsliga kollegor? Varför instämde så många internutredare, journalister, och inte minst politiker blint och dövt i polisens/maktens verklighetsbild?

Hans Abrahamsson har visat att militär underrättelsetjänst och säkerhetstjänst tips och instruktioner låg bakom den svenska polisens förmodligen grundlagsstridiga aggression. Det är underkänt att säkerhetstjänsterna inte har bättre underrättelseinformation. Men det är direkt katastrofalt att svensk polis tar radikal ihållande våldsam aktion direkt utifrån dessa partsinslagor.

1 kommentar:

mrsx602 sa...

Tack för påminnelsen om programmet. Intressant tillbakablick, verkligen.