onsdag 6 april 2011

Ett dråpslag mot det mänskligt mellanöstliga

Juliano Mer Khamis mördades i måndags. Han var en av Israels OCH Palestinas främsta kulturella eldsjälar. Framstående skådespelare, son till en judisk mor och en palestinsk kristen far, ägnade han stora delar av sitt liv åt det han såg som hela den traumatiserade regionens centrala uppgift: Att kämpa för friheten på kreativa, mänskliga sätt.

Jag träffade honom bara en gång, i Jenins flyktingläger våren 2006. Då som nu jobbade han med Frihetsteatern som förkroppsligade konst där den behövs mest, i detta ghetto som kanske är det mest utsatta av alla palestinska enklaver.

Jag har filmen han gjorde om teatern och sin mamma som grundade den, Arna's Children. Den är i mångas, däribland mitt, tycke den bästa skildring som gjorts av ockupationen. Den finns som torrent och den går att få av mig eller förstås beställa av Frihetsteatern.

Här är några utmärkta runor över den arge teatermannen Juliano:

Amira Hass

+972


Electronic Intifada med en intervju

Democracy now med en promofilmsnutt

Mer kommentarer i Haaretz

2 kommentarer:

Robert sa...

Ytterligare en hård förlust i kampen för en tvåstatslösning..

Det finns inga lösningar på konflikterna i Mellanöstern utan att internationella samfundet tar ett mycket stort ansvar och gör sig till delaktig bärare till fredslösningar i olika avseenden!
Ta fram en ny linjal och dra strecket!

http://www.palmecenter.se/Global/Kunskapsbanken/mellanostern-darfur_slutgiltig.pdf

Andreas Hedfors sa...

Kanske hade den gode Jules sagt att det är just det så kallade internationella samfundets partiska inblandning till stöd för Israels apartheidpolitik som möjliggör förtrycket.

Men i sak håller förstås helt med. Tredje part behöver engagera sig för rättvisa om vansinnet ska kunna avhjälpas. Det finns en internationellt erkänd gräns.