onsdag 11 augusti 2010

Vi lyfte fram minklarmet

Sedan i onsdags har jag jobbat heltid, och en massa övertid, med publiceringen utifrån den ideella organisationen Djurrättsalliansens underjordiska undersökning från en femtedel av Sveriges minkfarmer.

Vi gjorde inslag i Rapport och inslag i Aktuellt. Det har också blivit debatter och webgrejs förstås.

Det har varit en jättekul resa, återigen involverades alla möjliga redaktioner och funktioner i SVT-maskineriet, från web, mediehantering, Europaavdelningen, till en rad höga chefer och planerare, jurister och publicistikavdelning och förstås flera olika fotografer och redigerare, främst Stefan Jansson, en härlig SVT-trotjänare som jag tillbringade hela torsdag natt med.

Vad är då så intressant med detta?

I första hand tycker jag det faktum att vi har en långtgående lag som stiftades redan 1988, men som en rad myndigheter (!) och forskare, utredare osv - vi pratar om försiktiga och noggranna bedömare - har sagt inte följs. Och det har pågått i 22 år, delvis tack vare annan forskning som säger att det är okej. Detta limbo som branschen lever i är jobbigt för både minkarna och farmarna och inte så jäkla bra för rättsmedvetandet heller tror jag. Varför ska vi ha lagar om de inte följs?

Sen visar bilderna att åtminstone vissa uppfödare har låtit djur ligga döda länge bland levande djur. Det är förstås kriminellt och man undrar hur vanligt sånt är i svensk djurproduktion. Det ska i och för sig sägas att minkuppfödning är ganska lågskalig och kräver handpåläggning jämfört med det höggradigt automatiserade slakten av kyckling och gris till exempel.

Vi pratade med tillsynsmyndigheterna länsstyrelser i går och det visar sig att de flesta gårdar aldrig inspekteras.

Sen är det en massa intressanta sidofrågor. Aktivisternas utveckling från att bränna köttransporter och släppa ut minkar - för 10 år sen ungefär en gång i veckan, tror jag Linton skrev i en bok! - till att nu i 1,5 år bida sin tid med en tålmodig undersökning och lita till opinionen och det politiska systemet..

Jaja. Nu är jag ledig. Grymt skönt. Ska fara runt i landet lite. Sen guida i Långtbortistan igen. Till hösten åter Sthlm inshallah.

Bästa,
Andreas

1 kommentar:

Andreas Hedfors sa...

Aktivisterna visade sig ännu slugare än många trott. Efter att jag fått ta del av materialet spelade de in mer film från en av Sveriges största minkägares gårdar. Sen gav de det materialet inte till SVT utan TV4, som vid det laget rimligen var sugna på att få vara med och dela på kakan. Resultatet blev ett riktigt brutalt inslag: http://www.nyhetskanalen.se/1.1741869/2010/08/11/fordomde_vanvard_misskotte_minkar