söndag 28 oktober 2012

Läkemedelsbranschen i nyans

En annorlunda syn på läkemedelsindustrin från en god vän som jobbar där: 

rändringar vi genomdrivit de senaste 5 åren. Tex publicerar vi nu all klinisk data - bra som dålig - från 2007 och framåt på internet, vi har "tiered pricing" på våra mediciner baserat på landets ekonomiska styrka med försäljning till produktionskostnaden i de 50 fattigaste länderna i världen, och vi kompenserar inte vår säljpersonal i USA baserat på hur mycket de säljer utan på hur läkare utvärderar deras kunskap och hjälpsamhet. Det tror jag står sig rätt väl jämfört med andra industrier.

Och med nuvarande statsfinanser har jag svårt att se att statlig forskning och utveckling är en god garant för att de 1,5 miljarder dollar som behövs för att nå fram till ett nytt, ordentligt testat läkemedel verkligen finns tillhanda. Det är en komplicerad fråga. Tex, en lösning man fallit tillbaka på mycket de senaste åren är att eskalera kraven på vilka tester som måste göras innan ett läkemedel godkänns. Det kan ju tyckas rimligt. Men samtidigt drar sjukvårdssystemen åt svångremmen och pressar mer och mer de priser vi kan ta. Just nu är t.ex. kontinentaleuropas länder skyldiga läkemedelsbolagen 12 miljarder euro i utebliva betalningar. Och vad blir resultatet i min värld? Att vissa läkemedel inte kan utvecklas för ekvationen inte går ihop. [...]

Vi söker finansiering, men det är väldigt osäkert just nu om det går igenom i och med kostnaderna för utveckling och det pris vi max kan ta - trots att medicinen kan rädda liv - gör det till en förlust. Frustrerande!"

Inga kommentarer: