lördag 23 oktober 2010

Wikileaks avslöjar mer av USA:s katastrof

Lördagskväll på holmen. Stearinljus och båtars brummande utanför. Men jag sitter och stirrar på en blek skärm och tänker att det här är verkligt viktiga saker. Kanske kommer Wikileaks ledare Julian Assange att skadas eller dödas de närmaste veckorna. Det står klart att organisationen seglat upp som en av USA:s och Nato:s värsta fiender. Detta med ickevåldsliga medel: genom att släppa information som avslöjar kolonialkrigens vansinniga verklighet. Information som våra medier borde jobbat långt hårdare för att själva hitta.

De nästan 400 000 dokumenten som Wikileaks släppte i går visar bl a:

* att de USA-tränade säkerhetstrupperna i Irak har terroriserat befolkningen. De har torterat och mördat motståndsmän och civila, och USA-trupperna har tvärtemot att stå upp för mänskliga rättigheter eller ens krigets lagar utfärdat en order enligt vilken irakiska övergrepp ej ska utredas. (Det var naturligtvis precis ett sånt här helvete som väst påstod sig rädda Irak ur när invaderade och ockuperade landet.)

* att USA och dess allierade ljugit om hur många civila som dödats, bland annat av dem själva. Enligt dokumenten har 109 032 människor dödats av stridshandlingar, av dem 66 081 civila. Det är 15 000 fler civila än Natoländerna hittills erkänt.

Av allt att dömda är siffrorna mångdubbelt högre, kanske tio-tjugofalt. Dokumenten räknas inga civila döda i flera stora strider och räder och inte eller i själva invasionen 2003. Själva räknesättet bortser även från alla de människor som dött PÅ GRUND AV kriget, dvs också av sjukdomar, svält, självmord, umbäranden osv osv - vilket enligt en studie 2006 redan då uppskattades till över 650 000 människor.

* konkreta bevis på krigsbrott från USA-trupperna, såsom när en helikopter fick order att döda två stridande irakier trots att de kapitulerat. Långt fler och mer omfattande är de rutinmässiga förmodade krigsbrotten som att skjuta artillerield och bomba bostadsområden.

--

Naturligtvis har också de irakiska säkerhetstrupperna och motståndsmännen inklusive extremister utfört omåttligt våld och ohyggliga brott mot civila. Fokus ovan är på väst för att de är Sveriges nära allierade, det är vår kultursfär, det var väst som anföll, och för att väst har förutsättningar till och anspråk på en högstående moral och etik.

De personer som läckt informationen har gjort mänskligheten en stor tjänst. Julian Assange och Wikileaks har tagit det ansvar medier och andra inte gjort.

Inga kommentarer: