söndag 20 december 2009

Kg ytterligare några pinnhål mot diktatur

Ännu ett fruktansvärt attentat mot en journalist i Kirgisistan, även denna gång en person jag träffat.

Den 16 december kastades den kirgisiske journalisten Gennadij Pavljuk ut genom ett fönster från sjätte våningen i Almaty. Nu ligger han med livshotande skador i koma, efter vad som av allt att döma var ett politiskt mordförsök.

Jag satt och pratade med honom den 2 oktober hemma hos oppositionsledaren Omur Tekebajev, de var i dagarna på väg att lansera en internettidning för partiet Ata-Meken.

Det var en idyllisk dag, det var varmt och rosigt och det skrattades mycket runt bordet och över teet. Pavljuk slog mig som en frisk fläkt, lite mer eftertänksam och underfundig jämte sina bullrigare kirgisiska oppositionskollegor. Han är en framstående journalist, som tidigare varit redaktör för den kirgisiska utgåvan av Argumenty i fakty och startat tidskriften Belyj porochod.

Han befann sig eventuellt i Kazakstan för att vigga kapital till den nya sajten. När han kastades ut var hans armar och ben bundna, skriver en journalist att den kirgisiska ambassadören uppgett.

Nyhetssajten Fergana.ru påminner om att en rad brutala attentat mot det civila samhället de senaste veckorna. Den regimkritiske statsvetaren Aleksander Knjazev och före detta säkerhetsrådssekreteraren Bolot Djanuzakov has båda misshandlats. Den ryssländske reportern Aleksander Jevgrafov har också överfallits, och den sydländska tidningen "Osj sjamy" har tagit emot försändelser med hot och patroner.

Dåden sänder ett omisskänneligt budskap till alla kvarvarande journalister i Kirgisistan. De som inte idkar självcensur föraktar döden.

Ansvaret ligger blytungt på den kirgisiska regimen som sanktionerar eller inte beivrar detta, och på alla som står i dess tjänst och inte protesterar.