torsdag 13 maj 2010

Turbulens!

Kontrarevolutionärer har i dag intagit två länsstyrelser i söder. Hundratals demonstranter övermannade vakterna, körde bort Interimsregeringens guvernörer och återinstallerade de gamla, lojala med den före dette presidenten Bakijev.

Vi har i klartext berättat hur allvarligt läget är, på kirgisiska och ryska. Vi har kört en extrasändning. Och nu vid 23.15 kom finansministern Sariev till TV-huset och både de och sen vi bröt sändningarna ohc körde en direktsänt intervju där bolagschefen Kubat intervjuade Sariev om läget.

Bra agerat av både oss och regeringen, tycker jag.

Det är Bakijevlojala krafter som protesterar i söder, men här i huvudstaden har också andra krafter höjt röster och samlats, dels såna som stödjer den gamle borgmästaren Nariman Tulejev, dels supporters för tre namnkunniga generaler - Kulov, Nijazov (från säkerhetstjänsten) och Suvanaliev - som i princip kritiserar regeringen för att vara för svag och velig, de talar om att en stark hand behövs. Lite obehagliga tongångar, iaf från Nijazov, tycker jag.

I söder har det rapporterats att polisen stått med armarna i kors och låter de olika politiska grupperna själva göra upp. Inga ska ha skadats, tack o lov. Det är tydligt att polisen tröttnat på att användas som politiskt redskap (och ibland lynchas som straff), vilket ju i och för sig är bra. Men det blir ju samtidigt tokigt om de inte upprätthåller ordningen och kör bort folk som tränger sig in och tar över administrativa byggnader. Men vad är "ordning" och "lag" i detta postrevolutionära landskap, där presidenten, parlamentet och konstitutionsdomstolen alla försvunnit? Väldigt spännande läge rent teoretiskt.

Många tror att oppositionen i Osj och Jalalabad (de sydliga städer vars länsstyrelser intagits) satsar på att skaffa sig förhandlingsmandat, de har knappast någon chans att ta över hela landet. De vill sannolikt tvinga regeringen till en maktdelning, vilket skulle kunna omintetgöra stora delar av den enorma demokratireform som nu är i görningen. Om de får hållas finns risken att de förstör konstitutionsomröstningen som ska hållas 27 juni.

Illa! Tänk vad hemskt om detta spirande, stapplande, frihetliga samhällsprojekt krossas i sin vagga.

Får se hur regeringen hanterar detta. Försvarsministern Isakov har flugit ned. I Batken misslyckades ett övertagningsförsök, enligt rapporter.

På TV och radio har vi nu återgått till att sända oredigerat från dagens rundabordsdiskussion om konstitutionen, näst sista dagen som 75-mannakommissionen som diskuterar den nya grundlagen sammanträder. Det är vild diskussion i munnen på varandra på kirgisiska, nu om ordalydelser kring att staten ska vara "sekulär". Vissa hävdar att begreppet светское государство som nu används, betyder att staten tar direkt avstånd från religion, är "ateistisk" eller "ogudaktig". Vissa föreslår något slags översättning av engelskans "secular" istället.

Inga kommentarer: