fredag 31 oktober 2014

Urtjusiga och bra tv-program där jag deltagit


Nu har UR-programmet Kvalitet börjat sändas på onsdagskvällar i SVT1. Det är en verklig fröjd för ögat och sinnet att kika på, ett fräscht och lite udda tilltal från egenartade programledaren Camilla, snabba hopp till små godbitar till reportage från alla möjliga håll och i skiftande former. 


Och så handlar ju programserien (åtta avsnitt) om kläder och hållbarhet också, riktigt matnyttigt. Vad funkar och vad gör det inte? Hur vårdar, lagar, tillverkar, köper och kastar man kläder? Hur skapas material, tyger, färger? Hur knyter man en fluga och vad händer om en häller rödtjut på finaste sidenblusen?

I Dhaka träffade Daniel och jag Hamida.
Jag är bra stolt över mina bidrag till programmet också: tre reportage om problem bakom detta. Misären (och förstås kraften) hemma hos en sömmerska som gör våra svenska kläder trots att hon sliter 60+ timmar i veckan. Kemikalierna som förstör miljön och kan skada människor, nu kommer tillbaka trots att vi förbjudit dem i vad professorer och inspektörer själva kallar "förfärligt" och oroas över i mina intervjuer. Och (nu på onsdag) en återblick till tiden då Sverige faktiskt låg i framkant när det gäller att återvinna kläder - nuförtiden bränner vi opp dem.

Idel missförhållanden… =) Precis som det plägar vara i granskande journalistik. Men som sagt, ett riktigt bra stycke public service från UR, hävdar jag, så detta är en varm rekommendation. Glöm inte att slå på HD och slå av textningen om ni vill. Och skynda njuta - programmen ser ut att försvinna från sajten sista mars!


Tack för gott samarbete kollegorna på UR, duktiga Wanda, Kattis, Helena, Daniel, Affe, Ricardo, Marie, Annamaria, Ulla, Sten, Tobias och så vidare! Tack alla hundratals människor jag ringde runt till hela våren för att ta del av kunskap om klädindustrin och allt möjligt, tusen tack alla ni dussintals hjältar jag och teamet fick timmavis och ibland flera dagars tid av i en rad länder - inte minst ni vars intervjuer klipptes bort! (Det har kostat riktigt mycket pengar att göra det här programmet, men resultatet tycker jag nog tusan i mig är värt det (jag fick dock ej veta budgeten).)