måndag 26 september 2011

Klor - populärt tortyrredskap

Sitter och förbereder ett föredrag jag ska hålla om Centralasien. Skriver ett manus och konstaterar att det är fel att kalla landet för ett "rövarnäste" eller "maffiavälde". Eller - det är naturligtvis rätt, men vad betyder det för en svensk åhörare? Därför väljer jag termen "som satt styras av en flock schakaler". Men känner direkt att det blir tokigt också, för att man avhumaniserar människor. Och dessutom förolämpar djuren.

Iaf är Uzbekistan, likt så många andra misslyckade stater, styrda av en diktator som sänder svarta kablar av frustande död och rikedom godtyckligt genom sina myndigheter, en repressionsapparat som präglas av godtycklighet och kaos. Staten är en övärld av vidriga småpåvar som terroriserar befolkningen med hjälp av sina patriarkalt styrda drängar.

Den sociala kontrollen är kanske värst. Eller tortyren. Eller den ekonomiska våta filten som kväver alla initiativ. Ja oj vad mkt det finns att välja på. De svenska politiker ohc affärsmän som samarbetar med diktaturer är medansvariga om de hela tiden kräver transparens och demokratiska reformer parallellt i projekten och ofta drar sig ur avtal när de uzbekiskstanska tyrannerna vägrar backa.

Jag läser fången UJa 64-49:s vittnesmål på Ferganas blogg (här på engelska). Han satt på den stängda anläggningen vid byn Sjajchali, vid staden Karsji, i länet med det smäktande vackra namnet Kasjkadarin. En efter en sattes vi i "glaset", berättar 64-49.

Golvet beströs med klor. Sen hälls vatten på. Där sitter man i 3-5 dygn. Sen hostar man blod och kan inte öppna ögonen. Misshandel och förnedring är daglig. I sessioner misshandlas man av fem vårdare med gummilindade knogjärn tills de tröttnar. Sen sitter man 15 dagar isolerad och 5 dagar utan mat. När FN och Röda Korset, som ledningen fruktar, kommer på besök har ledningen informerats i förväg. Alla som bär spår av våld göms undan utan mat, vatten och medicin under de dagar besöken pågår.

Att klor används i tortyr vittnade inför mig personligen också de uzbekiska byborna från Nokat i Kirgisistan, vilka satt fängslade i ca 1,5 år.

torsdag 8 september 2011

Felaktiga anklagelser mot vår rapportering

I går skrev Alf Svensson, KD, på SvD:s Brännpunkt på nätet att TV4:s bevakning av hur läskedrycksapparaten Sodastream alltjämt tillverkas på ockuperad mark var fel. Han hade fått om bakfoten bl a att vi skulle ha publicerat en dementi av detta. Jag har försökt klarlägga verkligheten i ett svar på Brännpunkt i dag.

UPPDATERING söndag 11 sept kl 20.53:
Jag utsattes i en replik till min SvD-text i fredags för svår smutskastning. I dag redde TV4:s redaktionschef ut begreppen.