söndag 18 juli 2010

Much ado about... ett nyhetsinslag

Hemma, trött och så speedad att jag inte går och lägger mig fast klockan är 23.57.

Heldagsjobb i dag söndag. Från 10 till 20. Det var riktigt skoj och blev finfint, ordentligt bra tyckte jag. Fascinerande hur många människor som gör inpass och fyller någon roll för att det ska bli ett inslag i Rapport. Och märkligt hur blixtsnabbt det susar förbi i etern, en enda gång, som om det aldrig hade funnits. (Tur då att man har en blogg...)

Jag ringde en kirgisisk flykting och bekant på vägen till redaktionen, han sa nåt om att OSSE skulle skicka poliser som kanske var spioner till Kirgi. Jag bollade sen olika idéer med redaktören, kanske nåt på filmklippet där en palestinsk bunden man skjuts på nära håll i nåt slags skenavrättning av israelisk militär? Nja...

Sen hittade redaktören ett byråtelegram om Kirgi, och så blev det bestämt att vi satsar på det. Jag började genast läaa och ringa. Det stor klart att byrågrejen var sedvanligt officiell och fjärran från verkligheten på marken.

Jag ringde Dinara, en god vän i MR-rörelsen i Kirgi. Prat prat, hon hade superkoll på OSSE-missionen, hade fått ta massa kritik från folk i syd som trodde OSSE skulle ockupera landet mer eller mindre. Så de hade bett OSSE om ett möte i tisdags o nu kände hon sig tryggare.

Samtidigt ringde jag UD och OSSE själva, och fick tag på diverse assistenter, tur att folk sköter sitt jobb även när det är helg.

Och slutligen och turligt så chattade jag med Daniil, chefredaktör på ferghana.ru, regionens förmodligen bästa nyhets- och analyssajt. Han hade redan i början av juli hört att poliserna skulle anlända den 25:e, dvs om en vecka.

Jaja, jag ringde och läste och tittade - hittade en slående videosnutt på ferghana:s hemsida på en fängslad påstådd legosoldat, förmodligen torterad, det var en ung uzbekisk pojke, som erkände att han tagit emot pengar från borgmästaren (!!!) och bl a fått 5 000 som (ca 900 kr) för varje flicka han våldtog.

Riktigt hemska saker. Och viktigt att berätta, även om mannens identitet är obekräftad.

Hursomhelst, på nån vänster, och via en skrivbordslunch, hittade jag två kvinnliga experter och svängde jag av två telefonintervjuer. Satte oss i redigeringen, klippte hit och dit, läste in prator. Sprang till grafiken och bad om en karta. Sprang till en annan avdelning och bad dem spela in legoknektvjun från youtube. Sprang till översättaren och bad dem vara beredda.

Det blir mkt spring. Men det är väldigt kul när alla bitar faller på plats sen. Stort tack till erfarne fotografen och redigeraren Peter. Det är så många kuggar involverade - redaktör, reporter, redigerare, sex källor, nyhetsgrafik, inspelare, översättare. Och sen sändningsproducent och programledare förstås. Och såklart webben. Och Text-TV...

Och jag glömde den viktigaste... tittaren!

=)

(Vad är det jag är så stolt över? Det är att vi hade bra källor, bra fakta kring situationen, bra balans mot OSSE-insatsen (som inte får ta för stor plats jfrt med kaoset i allmänhet, samtidigt som det ju är nyheten). Och mest att vi djärvt hade med videon med den fångne legosoldaten.)

En annan superkul grej. Såg ett rejält bra inslag om Mellanöstern som gick också i kvällens sändning. Lena Pettersson reporter - urstrongt. Jag har så ofta retat mig på att journalister, och särskilt stora mediers journalister, inte vågar tala klarspråk och säga ockupation och visa på perspektiven att trots mycket snack i korridorerna så pågår ett systematiskt förtryck på marken, av staten Israel mot statslösa palestinier.

I kvällens inslag kallades detta för "kolonialism" vilket jag tycker är en utmärkt benämning. Utan reella proportioner blir all skärpa och stil i världen verkanslös.

torsdag 1 juli 2010

Vuxet. Labyrintiskt. Vänligt. SVT Rapport!

Ohoj,

stormande glad och sådär hungrig-i-magen som man är när jobbet är så absorberande att man glömmer att äta och jobbar över...

Efter en vecka på SVT Rapport kan jag rapportera att det är... finfint! Oerhört vänliga och omtänksamma kollegor. Stort och labyrintiskt, både korridorerna och rutinerna - och en hel del handgrepp och dataprogram är uppenbart snåriga och icke optimala, men ju mer tekniktungt, desto mer så blir det nog.

Alla är specialiserade. Här finns en rad olika sorters chefer, en massa olika sorters reportrar, sen fotografer, redigerare, nyhetsgrafiker, bokare, och en hel massa andra befattningar som är mer obskyra. Och alla har en "blipp" - några bokstäver som man kan skriva in i en nästan osynlig rad i ett program för att kommunicera. Och det gäller att hålla reda på och respektera att alla har olika arbetstider, arbetsuppgifter, luncher och raster förstås som alla andra människor osv..

Men som sagt - huvudintrycket är mkt trevligt ohc tillmötesgående från alla faktiskt.

Det är ett gigantiskt ställe. Här finns veteraner som jobbat hurlängesomhelst och är fulla av historier från firmafester som spårat ur och av att ha sprungit för livet undan Hells Angels och en massa ond bråd död utomlands. Och här finns en massa vikarier, vilket gör att man får hälsa flitigt om man inte vill vara anonym.

Det är superhäftigt att jobba med bild. Som tur var kom en driven planerare (se där, ännu en titel!) och sa till mig att nu är det nog lika bra att börja med något, annars är risken att du blir sittande här. (Jag skulle ha en vecka utbildning först var det sagt.)

Så jag fick ett "utlägg", ett valutspel från Vänsterpartiet. Och rekade i går och det gick fint och for omkring i dag med en störtskön fotograf och så vips hoppas jag att det går i morgon bitti, fredag morgon, i Rapport. Sändningarna börjar 06.30 tror jag och det kan nog ses på SVT Play efteråt. (HÄR är inslaget.)

Det är också utomordentligt skönt att vara åter i Stockholm. Har noterat Parkteaterns tider, softar runt i kvällssolen längs kajerna, sms:ar och ringer vilt till alla gamla vänner jag kommer på (synd att jag inte kan ladda min mobil så jag inte har några nummer knappt.... =) och dricker öl och sånt.

På SVT Rapport är potentialen enorm, vi har väl en miljon tittare tror jag. Och samtidigt - bäst av allt för mig - finns en liknande nyhetstorka och hunger efter inslag som på alla andra redaktioner: Kom på en bra idé så går den i en sändning snart. Det är bar å åk. Är det nån gång man inte har en ursäkt för att inte säga det man vill (dvs följa upp det man tror är relevant) så är det nu!

Hit med alla tips!

Häpp!